Siemens EQ9 sfeerfoto

Siemens EQ9

De Siemens EQ9 is werkelijk een van de beste espressomachines voor thuis. Er is letterlijk bijna niets wat deze koffiemachine niet kan. De meest bijzondere koffiespecialiteiten zijn mogelijk in deze koffiemachine, maar wat is er dan allemaal zo bijzonder aan en hoe ervaren wij het gebruik? Wij leggen het jullie graag uit!

Siemens koffiemachines

Zoals in een aantal eerdere blogs beschreven is Siemens de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren als het aankomt op hun kwaliteit koffiemachines. Zo doen ze mee in het middensegment, maar zijn ze met deze koffiemachine mogelijk een van de beste in het luxe segment. Eerder hebben we namelijk al met lof geschreven over de Siemens EQ6 waar wij positief door verrast waren. Wij vinden het dus ook fantastisch om te mogen schrijven over het paradepaardje van Siemens!

De prijs van de Siemens EQ9

We starten in deze blog maar direct met het meest tegenvallende punt van de koffiemachine, namelijk de prijs. Want het is even sparen deze koffiemachine! We kunnen zelfs wel stellen dat in het luxesegment van de koffiemachines de prijs bovenaan gepositioneerd staat. Kortom een aardige som met geld zal neergelegd moeten worden voor deze thuis barista. Via onderstaande snelkoppelingen, kun je gemakkelijk en snel de prijzen van Bol.com en Coolblue vergelijken.

Het design van de Siemens EQ9

Persoonlijk ben ik wel fan van de minimalistische uitstraling van de Siemens EQ9. De machine straalt op het eerste gezicht namelijk geen extreme luxe uit, maar juist gewoon een subtiele gebruiksvriendelijke koffiemachine. De kosten voor de machine gaan hem dan ook niet zitten in de materialen waarmee de buitenkant is opgebouwd. Het is namelijk gewoon een behuizing van metaal en een opvangbak van kunststof. De machine oogt hierdoor wel echt hufterproof en duurzaam. En die duurzaamheid is ook terug te zien in de 2 jaar garantie die je hebt, bij niet commerciële inzet.

Design is dus vooral smaak, maar wij zijn fan!

Tools op de Siemens koffiemachine

Deze Siemens koffiemachine is dan wel eens waar vrij prijzig, maar je betaald voor wat je krijgt! Want de koffiemachine is voorzien van allemaal leuke handigheidjes, die niet alleen leuk zijn maar ook daadwerkelijk functioneel.

Koppenwarmer

Warme kopjes zorgen voor een betere koffiebeleving. Want door dat de koffie langer warm blijft behoudt de koffie automatisch beter zijn aroma’s. Het is daarom ook dat deze koffiemachine is voorzien van een handige koppenwarmer. Deze zit bovenop het apparaat, zoals te zien op de foto hieronder.

Baristamode

Het is met volautomatische koffiemachines heel gebruikelijk dat het allemaal vanzelf gaat en je beperkte instelmogelijkheden hebt. Wat zorgt voor uniformiteit, maar niet altijd voor de best haalbare kwaliteit van de koffie. Voor een leek is het ideaal als het zo werkt maar voor een liefhebber wat minder. Daarom heeft Siemens deze machine ontwikkeld met een baristamode.

 

Het is dus mogelijk om van het gemak te genieten zoals veel volautomatische espressomachines, maar het kan ook tot in perfectie ingesteld worden. Met een paar drukken op de knop kan een barista alles instellen zoals hij of zij dit wenst. Zo kan je eenvoudig de maalgraad aanpassen, melktemperatuur, watertemperatuur, hoeveelheid water, grote van de koffiespecialiteit, druk en nog ontelbare ander mogelijkheden. Kortom, deze espressomachine is voor ieder wat wils!

Aanpassen instellingen

Buiten de hypermoderne mogelijkheden om alles gepersonaliseerd in te stellen, is het natuurlijk wel zo fijn als je instellingen kunt opslaan. Daar heeft Siemens uiteraard over nagedacht. Zo heeft deze koffiemachine de mogelijkheid om wel zes verschillende programma’s op te slaan. Zo kan het hele huis genieten van hun eigen instellingen zonder daarbij de smaak voor de andere te veranderen, geweldig!

Dubbele melkuitloop   

Met de baristamodus heb je oneindig veel keuze in verschillende koffiespecialiteiten. Zo kun je namelijk niet alleen een normale cappuccino zetten, maar ook de overheerlijke flat white! Wat fijn is aan de koffiemachine van Siemens, is de mogelijkheid om 2 porties van iedere specialiteit te zetten. Heb je dus bijvoorbeeld bezoek en heb je 2 cappuccino nodig? Dan is dat voor deze koffiemachine geen enkel probleem!

Gebruiksgemak van de EQ9

Wij hebben ons eerder positief uitgelaten of het gebruik van de nieuwe generatie met Siemens koffiemachines. Nou, daar heeft deze machine ook weer bewezen dat dit op zijn plaats was. Zo hebben wij deze koffiemachine laten testen door mijn moeder. Normaal is ze niet handig met deze apparaten en hoor je haar geregeld vloeken, maar deze koffiemachine heeft bewezen dat ook zij thuis heerlijke koffie kan maken in een handomdraai. Tuurlijk stond de koffiemachine niet op baristamode en waren recepten voor haar voorgeprogrammeerd.

Vulcapaciteit water- en bonenreservoir

De Siemens EQ9 is uiteraard ook bedoeld voor een gezin met veel koffieliefhebbers of voor gewoon een groot gezin. Zo laten namelijk ook de reservoirs zien, dat er een behoorlijke koffiecapaciteit door deze koffie heen gedraaid kan worden. Zo is het waterreservoir geschikt voor ongeveer 19 koppen koffie en het bonenreservoir geschikt voor 36 koppen. Dat is ruimvoldoende voor een gezin, om alles vers te houden per dag.

Qua capaciteit zit je dus over het algemeen goed bij deze Siemens koffiemachine. Echter is het helaas wel zo dat de opvangbak en lekbak aan de kleine kant zijn. Deze zitten helaas wat sneller vol, waardoor je dit toch geregeld moet ledigen.

Melkopschuimer Siemens EQ9

De melkopschuimer in de Siemens EQ9 werkt volledig automatisch. Wat ook weer zorgt voor de gebruiksvriendelijkheid van de koffiemachine. Want zoals eerder aangegeven kan de machine echt mooie koffiespecialiteiten maken en het koffieschuim is ook nog eens heerlijk.

Het geluid van de Siemens koffiemachine

Wat wij vaak het vervelend vinden aan volautomatische koffiemachines is dat het malen van de koffie en soms ook het zetten, enorm veel geluid maakt. Maar ook hier hebben ze opgelet bij het bouwen van de Siemens EQ9. Het is een stille krachtpatser, welke als je het ons vraagt voor iedereen geschikt is!

Conclusie

Als je het ons vraagt ronduit een top apparaat! Waar wij verliefd zijn op Jura, is dit toch echt een klasse hoger dan de Jura E8. Een top machine zowel voor de beginner als voor de koffieliefhebber!

Het enige wat je er op kunt aanmerken is de hoge prijs, maar wat is er anno 2021 nou nog écht goedkoop of eerlijk geprijsd?

4.8/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *