Siemens EQ6

SIEMENS EQ6

De Siemens EQ6 één van onze favoriete volautomatische koffiemachines! Een koffiemachine die zijn geld dubbel en dwars waard is en die zelfs een heel stuk meer levert dan verwacht. Echter zijn producten net als mensen niet perfect, zo deze koffiemachine dus ook niet. In dit artikel schrijven we over alle voordelen en nadelen van de Siemens EQ6.

Bang dat je teveel geld uit geeft aan een product wat zijn geld niet waard is of wat zelfs op een waardeloze manier werkt? Dat is met deze machine absoluut niet het geval! Het is voor een koffiemachine die in het middensegment valt een hartstikke goede machine. Zo blijft de machine goed werken ook na een aantal jaar intensief koffiedrinken, is hij goed te onderhouden en zijn de koffiespecialiteiten met melk heerlijk om te drinken.

Uitstraling, afmetingen en productie 

Het mooie strakke design van deze koffiemachine zorgt ervoor dat hij past in heel veel keukens. Er zitten geen rare vormen in en Siemens heeft geen gekke kleuren op de koffiemachine EQ6 toegevoegd. Het is echter niet de kleinste koffiemachine op de markt met zijn afmetingen van; 279x386x480mmm.. De Siemens EQ6 is dan ook geen aanrader voor mensen met beperkte ruimte in de keuken.

Ondanks zijn lange levensduur merk je aan het gewicht van de koffiemachine goed dat Siemens geen dure onderdelen heeft gebruikt in de EQ6. De koffiemachine weegt in totaal 9,5 kg en is voor zijn formaat dan ook aan de lichte kant. De materialen die gebruikt zijn voor de ontwikkeling van deze koffiemachine zijn geborsteld aluminium, roestvrij staal en stevig ABS plastic.

Kortom, prima uitstraling, vrij grote koffiemachine en goedkoop ontwikkeld, maar levert goede prestaties voor het materiaal dat er gebruikt is.

Waterreservoir

De Siemens EQ6 is voorzien van een waterreservoir welke geleverd wordt met een waterfilter. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,7 liter en is daarmee aan de kleine kant voor de grote van de koffiemachine. Wel is het mogelijk met deze inhoud iets meer dan 10 koppen koffie te zetten. Meer dan voldoende dus voor 2 tot 3 persoons gezinnen.

Het waterfilter wat erbij geleverd wordt is een verbruiksartikel van de koffiemachine. Het is dan ook helaas zoals veel waterfilters geen goedkoop artikel voor het onderhouden van de koffiemachine en het is bovendien ook niet altijd nodig om die te gebruiken.

Mocht je in een regio wonen waarvan je weet dat het water erg hard is en je geen algemene waterontharder gebruiken, gebruik de waterfilter dan altijd. Het waterfilter zorgt ervoor dat er niet onnodig veel kalk in de koffiemachine terecht komt, wat aanslaat op onderdelen aan de binnenkant van de koffiemachine.

Woon je in een regio waar er weinig kalk in het water zit of heb je een algemene waterontharder op de leiding aangesloten? Gebruik het filter dan niet. Over het algemeen is het verbruiken van de filters dan een onnodige dure kostenpost, welke je bespaart kan blijven door het ontkalkingsprogramma van de koffiemachine gewoon goed en regelmatig te volgen.

De koffiemolen

De koffiemolen van deze koffiemachine is gemaakt van keramische maalschijven, welke duurzamer en beter werken dan zijn roestvrijstalen tegenhanger. Het grootste verschil tussen deze koffiemolens is de temperatuur van de onderdelen tijdens het gebruik. Zo worden de roestvrijstalen maalschijven heet tijdens het malen, wat ervoor kan zorgen dat de gemalen koffie verbrand. Verbrande gemalen koffie heeft dan weer effect op de smaak van de koffie die je zet. Hier heb je dus geen last van bij deze koffiemachine. De keramische maalschijven veranderen namelijk niet tot nauwelijks van temperatuur, waardoor de gemalenkoffie niet in smaak veranderd.

Recht boven de koffiemolen bevind zich het bonenreservoir, wat is onze ogen ook een pluspunt is. Het bonenreservoir is goed voor een opslag van 300gr wat ongeveer gelijk is aan 35 koppen koffie. Het komt dus gelukkig niet vaak voor dat je het bonenreservoir én het waterreservoir tegelijkertijd of vlak na elkaar moet bijvullen.

Voor echte koffieliefhebbers zit er wel een nadeel aan de afstelling van de koffiemolen, er zijn namelijk maar 5 verschillende maalstanden in te stellen. Een barista zal hier dan ook nog niet tevreden mee zijn. Wel volstaan deze standen voor de meeste koffiedrinkers prima!

De maalgraad van je koffie is enorm belangrijk en daarom is de verstelbaarheid van deze machine door ons als minpunt gekenmerkt. Met de maalgraad van de koffie kun je door een minimale aanpassing een behoorlijke veranderingen teweeg brengen. Zo heeft de maalgraad invloed op de extractietijd en bereidingstijd van de koffie, waardoor het dus ook van invloed is op de smaak, én laat smaak nou net de belangrijkste factor zijn!

Verder is het belangrijk om op te merken dat de koffiemachine is voorzien van een handtoevoer voor gemalen koffie.  Zo kun je gemakkelijk en snel een kop koffie zetten van een ander koffiesoort dan de bonen uit het reservoir. Handig als je een keer een cafeïne vrije koffie wilt!

Wel is het nog belangrijk mede te delen dat wij adviseren een medium gebrande boon te gebruiken in dit soort koffiemachines. Een dark roast koffieboon bevat namelijk over het algemeen meer oliën die niet altijd even goed zijn voor de koffiemachine.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat ons betreft is dit een duidelijk punt waar de Siemens EQ6 in uitblinkt. De koffiemachine is namelijk voorzien van een heel mooi en duidelijk touchscreen waarmee je zo door de recepten heen scrolt. De recepten zijn weergegeven als afbeelding en zo dus ook goed herkenbaar. Hoe simpel en makkelijk is dat?

Naast het vinden van de recepten heb je hele makkelijke en snelle mogelijkheden voor het aanpassen van de recepten. Zo kun je de maat instellen, de hoeveelheid melk en de sterkte bijvoorbeeld. Geen hogere wiskunde, maar gewoon makkelijk in gebruik. Wederom wellicht niet de mogelijkheden die een barista zou willen hebben, maar eenvoudig door ieder leek te bedienen.

Ook het reinigen en schoonhouden van de machine is erg simpel. De programma’s zijn zo ingesteld dat de koffiemachine het werk doet en jij alleen hoeft te wachten tot hij klaar is. Daarnaast is het eenvoudig om de zetgroep uit de machine te halen, schoon te maken en terug te plaatsen.

Het melksysteem

Op het gebied van melksystemen zijn er 3 verschillende soorten waarvoor een fabrikant kan kiezen. Namelijk; de stoompijp, het melkslangetje en een melkcontainer met geïntegreerd systeem.

Alle varianten zijn mogelijk en bieden zo hun eigen voor en nadelen. De Siemens EQ.6 heeft gebruik gemaakt van het melkslangetje. Een systeem die niet de voorkeur bied voor de meeste koffieliefhebbers of hobby barista’s. Maar het is wel een uitermate handig systeem in gebruik.

Het grootste nadeel van dit systeem is dat je zelf geen invloed hebt op de temperatuur en structuur van het melkschuim. Het grootste voordeel is dat er geen kennis en kunde nodig is om een goede of mooie cappuccino te zetten. Met een aantal drukken op de knop heb je dan ook een volwaardige cappuccino.

Het prettige aan een koffiemachine met melkslang is dat je gemakkelijk het slangetje in een melkpak stopt en zo dus melkrecepten kunt maken. Wanneer je klaar bent met gebruik even doorspoelen met wat water en klaar is kees. Kind kan de was doen zo makkelijk!

Ook voor de liefhebbers kunnen we mededelen dat de kwaliteit van het schuim uit deze koffiemachine bijzonder goed is. Er zijn maar weinig volautomatische koffiemachines die hier beter in zijn. 

De kopwarmer

Het is zonde dat weinig mensen aandacht besteden aan het voorverwarmen van het kopje voor het zetten van de koffiespecialiteit naar keuze. Zo is de warmte van een kopje enorm van belang.

Koffiespecialiteiten met melk worden vaak bereid met een lagere temperatuur dan we gewend zijn. Zo is dus alles wat zorgt voor warmteverlies van effect op het resultaat van een dergelijke koffiespecialiteit.

Bij de Siemens EQ6 heb je meerdere goede mogelijkheden om warmteverlies tegen te gaan. Zo kun je namelijk de boiler temperatuur op hoog zetten, waardoor de koffiespecialiteit warmer gemaakt wordt. Ook kun je kopjes bovenop de machine zetten, waar ze passief verwarmd worden door de warmte van de boiler in de machine. De bovenkant van de machine ziet er dus niet uit als een kopwarmer, maar het is er wel één. De Siemens EQ6 bezit een koppenwarmer!

Conclusie

Deze koffiemachine scoort niet op alle vlakken de hoogst mogelijke score. Echter is het een hele goede koffiemachine tegen een mooie prijs.

Of wij deze machine zouden aanbevelen? Ja, de machine levert goede prestaties, biedt een consistente kwaliteit, heeft een mooi design en is eenvoudig in gebruik.

Bijgaand hebben we de grootste voor- en nadelen even voor u opgesomd

4.2/5

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke koffiemachine
 • Mooi design
 • Goede prijs
 • Levert constante kwaliteit koffiespecialiteiten
 • Top automatisch melksysteem
 • Keramische maalschijven

Nadelen

 • Waterreservoir is aan de kleine kant.
 • Beperkte instelmogelijkheden qua maalgraad
 • Goedkoop geproduceerd 
 • Geen receptherinnering

1 reactie op “SIEMENS EQ6”

 1. Pingback: De beste koffiemachines van 2021! | De beste koffiemachines van 2021!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *