Mokkapot titel

Koffiezetten met een mokkapot!

Koffie maken zonder koffiezetapparaat? Dat kan met een mokkapot! Veel Nederlanders genieten momenteel van hun welverdiende vakantie én veel doen dit op een camping, in het binnen- of buitenland. Hier is de mokkapot dan ook super geschikt voor! In onderstaande blog leg ik jullie uit hoe je overheerlijke koffiezet met deze handige gadget voor koffieliefhebbers.

Wat is een mokkapot?

Een mokkapot is een oud, maar zeer functioneel middel om koffie mee te zetten. Hij is te herkennen aan zijn karakteristieken achthoekige vorm en is altijd gemaakt van metaal. Het potje is bedacht in 1933 door een Italiaan genaamd Alfonso Bialetti. Veel van de mokkapotjes die je vandaag de dag kunt kopen dragen ook nog altijd de naam van Bialetti!

In de volksmond wordt de mokkapot ook nog wel eens een espressopot genoemd. Maar deze benaming is eigenlijk niet helemaal terecht. Je kunt namelijk met een mokkapot koffie maken zoals jij dit zelf wenst. Het is geheel afhankelijk van de maalgraad en de hoeveelheid aan water. Met de mokkapot kan je zeker wel een espresso maken, alleen ontbreekt de cremalaag dan.

Hoe werkt het?

De mokkapot bestaat uit verschillende delen, waarbij het onderstaande deel fungeert als waterreservoir en de bovenkant als opvangbak. Daar tussenin zit een filter voor de gemalen koffie. Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Heet water wordt namelijk onder druk door de gemalen koffie geperst en omhoog gedrukt, door de druk komt de koffie vanzelf terecht in het bovenste bakje en voila je hebt koffie!

Zo zet je koffie met een mokkapot

  1. Zorg voor een niet al te fijne maalgraad van de koffie en kies een lichte branding.
  2. Vul het water tot net onder het overdrukventiel. Let op dat je zacht water gebruikt voor het maken van deze koffie.
  3. Vul het filter met de door jou gekozen koffie, maar druk het niet aan. Wel even de bovenkant afstrijken, zodat deze gelijk ligt met de bovenkant van de filter.
  4. De mokkapot kan dichtgedraaid worden en dit mag strak, want er komt aardig wat druk op te staan.
  5. Zet de mokkapot op een middelmatige vuurtje.
  6. Bij het opwarmen van het water komt de koffie omhoog en stoomt de bovenkant vanzelf vol. Probeer de koffie direct van het vuur te halen als dit gebeurt anders wordt het bitter.

Mocht je het toch lastig vinden om hem op het juiste moment van het vuur te halen? Geen probleem, want je hebt tegenwoordig ook elektrische mokkapotjes. Ideaal alternatief dus!

Mokkapot is geen percolator!

Veel websites en webshops doen laten geloven dat de mokkapot een percolator is. Echter is dit zeker niet zo, want hier zit een aanzienlijk grootverschil in. Bij een percolator is het namelijk zo dat door middel van zwaartekracht water door de koffie heen loopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *