Cappuccino zetten

Cappuccino maken? Zo doe je dat!

Cappuccino is naast de normale koffie, misschien wel het meest gedronken koffieproduct in Nederland. Deze koffiespecialiteit smaakt niet alleen heel lekker, maar heeft ook een prachtige uitstraling. Maar hoe maak je eigenlijk de perfecte cappuccino?

De oorsprong van cappuccino

Zoals veel koffiespecialiteiten komt ook de cappuccino uit het koffieland Italië. Het is een espresso koffiesoort, welke bereid wordt met warme melk en melkschuim. Echter is de koffiespecialiteit bedacht door iemand uit Wenen. Zo zijn er namelijk veel verschillende verhalen over het ontstaan van deze koffiespecialiteit. Velen zeggen dat het te maken heeft met de kleur van de habijt van monniken. Het is daarom dus zo, dat niet persé de huidige cappuccino is ontstaan in wenen, nee de naam van het drankje is daar ontstaan.

Dit kwam omdat er daar warme melk in de koffie geschonken werd en doormiddel van de kleur van het drankje werd er bepaald of er voldoende melk inzat. Namelijk dezelfde kleur als die van de habijt! De koffiespecialiteit heeft daarna zijn draai gevonden in Italië waar de normaal warme melk veranderde in de combinatie van warme melk en melkschuim. 

Latte art

Tegenwoordig zijn niet veel cappuccino’s die je in een restaurant drinkt, voorzien van een normale uitstraling. Nee er worden tegenwoordig steeds meer kunstwerken van gemaakt! Dit is dan ook een vak apart, iets waar wij ons niet op richten vandaag. Maar knap is het wel wat men tegenwoordig allemaal kan maken! 

Wil je toch hiermee aan de slag, koop dan een leuke set met handige accessoires hiervoor! Klik op de afbeelding hieronder, mocht je daarin geïnteresseerd zijn! 

De perfect cappuccino

De basis van een perfecte cappuccino is eigenlijk altijd hetzelfde, zo delen we de koffiespecialiteit op in 3 delen per kopje:

  • 1/3 deel espresso
  • 1/3 deel gestoomde melk
  • 1/3 deel melkschuim

De smaak van de cappuccino is verder vooral te beïnvloeden door de keuze van espressosoort, de keuze van melksoort en de temperatuur van het melkschuim. Zo wil je een sterke bitterzoete espresso hebben, waarvan de aroma’s te proeven zijn door het schuim en de melk heen. Verder wil je eigenlijk een heerlijke koude volle melk hebben om op te schuimen. Hier zitten namelijk de meeste vetten en eiwitten in die heerlijk stollen voor het lekkere dikke schuim.

Bij het opschuimen en opwarmen van de melk is het niet de bedoeling dat de temperatuur hoger wordt dan 70 graden, de melk wordt namelijk anders te bitter van smaak, wat de balans met de koffie dan weer verstoort.

Wanneer het schuim goed is en de melk op temperatuur is, is het tijd om de luchtbellen eruit te kloppen en het schuim te walsen. Eenmaal mooi egaal, gaan we opgieten!

Het opgieten doen we vanaf een centimeter of 6 boven het kopje, waarna we na start van schenken steeds wat dichter naar het kopje toe schenken en uit eindelijk afromen op de rand van het kopje.

Als dit je is gelukt, dan mogen we je feliciteren, want je hebt jouw overheerlijke cappuccino gezet! 

Gemakkelijk cappuccino maken?

Heb jij weinig zin om dit allemaal zelf te moeten doen, maar heb je wel al een koffiemachine voor de heerlijke espresso? Kijk dan eens naar onderstaande melkopschuimers! 

Of toch gewoon een volautomatische koffiemachine, lees onze eerdere blog! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *