Extractie koffie

Extractie koffie

Extractie is een scheikundige techniek welke gebruikt wordt voor scheiding van stoffen. Bij extractie worden er stoffen van product A afgezonderd en overgebracht naar product B. In de scheikunde is dit vaak door een chemische reactie. Bij koffie gebeurt dit ook, maar dan door water aan gemalen koffie toe te voegen. Ik deze blog leggen we je alles uit over het extractieproces van koffie.

Het extractie proces

Het extractie proces bij koffie noemen we ook wel ‘extraheren’. Dit is wat er gebeurt op het moment dat gemalen koffie in contact komt met water. Stoffen als cafeïne, suikers, oliën, vetten en zuren worden dan uit de gemalen koffie gehaald en opgenomen door het water. In veel gevallen lossen deze stoffen op in het water, maar in sommige gevallen blijven er kleine deeltjes van over in de koffie. Dit is dan ook residu dat u soms onderin uw mok of beker ziet bij het drinken van koffie. Wanneer de maalgraad van de koffieboon fijn is, is het contactoppervlak met het water groter. Niet alleen het contactoppervlak is dan groter, maar de doorlooptijd is dan ook langer. Dit zorgt beide ervoor dat het extractiemiddel water, meer stoffen uit de koffie haalt.

Extractie uitloop

Overextractie

Wanneer je koffie te bitter is en er teveel smaak in jouw kopje is gekomen, spreken we van overextratie. Dit betekent dat het water te lang in contact is geweest met de gemalen koffie en dus ook de niet prettige smaken van koffie heeft opgenomen.

Bij het zetten van een Espresso is er spraken van overextractie, als het zetten van de espresso langer dan 35 seconden duurt. Wanneer je met een cafetiëre koffiezet vindt overextractie pas plaats op een later moment. Dit komt door het gebruik van een grovere maling, namelijk pas na 4 minuten.

Onderextractie

Wanneer je het tegenovergestelde krijgt van overextractie hebben we het over onderextractie. Dit betekent dat het water niet lang genoeg in aanraking is geweest met de gemalen koffie en dus ook niet de wenselijke stoffen heeft opgenomen. De koffie zal dan zuur smaken, omdat dit de eerste smaak van koffie is. Wanneer er onderextractie plaatsvind bij het zetten van een espresso, dan is deze binnen de 25 seconden gezet.

Opzoek naar de juiste extractie

Je bent dus opzoek naar de juiste extractie, wat alles te maken heeft met de maalgraad en de zettijd.

Bijgaand een leuk overzicht wat je als handvat kunt gebruiken om opzoek te gaan naar de juiste extractie.

Smaak zuur = doorlooptijd verlengen = maalgraad fijner zetten

Smaak bitter = doorlooptijd verkorten = maalgraad grover zetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *