Pistonmachine

Beste pistonmachine 2021

De pistonmachine kennen we van origine eigenlijk alleen uit de horeca. Maar het begint steeds normaler te worden dat deze koffiemachines eigendom zijn van de hobby-barista of zelfs de vakidioten. Net als vele andere elektronische producten heb je behoorlijk wat verschil in kwaliteit zitten in deze koffiemachines. Wij hebben hier een toplijst voor je geselecteerd! 

Eerder hebben we een lijst gemaakt met de beste volautomatische koffiemachines. Hier hebben we toen gekeken naar de beste machines per budget. Dat doen we nu weer, maar wegens een kleiner aanbod ook een compactere lijst!

De beste pistonmachine in het luxe-segment

In deze categorie hebben we gekeken naar de kwaliteit en mogelijkheden van de pistonmachines boven de € 1000,- per stuk

Sage The Oracle Touch

Sage, een erg sterk merk als je het hebt over de beste pistonmachines voor thuis! Dit merk komt dan ook vaker voor in deze lijst en produceren dan ook onze absolute favoriet. Het merk staat bekend om haar gebruiksgemak en dat is ook weer duidelijk terug te zien in deze pistonmachine. Het is dan ook een half-automatische koffiemachine.

In deze machine wordt het beste uit twee werelden bij elkaar gebracht, namelijk de looks en de kwaliteit van de machine. Alleen het beste materiaal is goed genoeg én dat zie je ook terug in de prijs.

+ Gebruiksvriendelijkheid

+ Touch scherm

+ Strak design

+ Groot waterreservoir

+ Makkelijk in onderhoud

– Prijs

– Gewicht

Bellezza Chiara V Push&Go

Bellezza is een echt Italiaans merk met prachtige espressomachines! Zo ook dit geweldige plaatje, de Chiara! Het is een machine waar een vakidioot zich heerlijk op kan uitleven.

Het is een vrij klassiek model, maar heeft daardoor ook een tijdloze uitstraling. De machine is voorzien van een 1,8 liter boiler en een warmtewisselaar. Welke samen in combinatie zorgen voor onderscheidende functionaliteiten ten opzichte van de goedkopere varianten. Deze pistonmachine kan namelijk gelijktijdige koffiezetten en melk opschuimen. Door het multifunctionele display kan je alle kernfactoren goed in de gaten houden en zelf in een handomdraai aanpassen en verstellen. Zo kun je heerlijk spelen met verschillende temperaturen en kun je doormiddel van het display je doorlooptijd goed in de gaten houden. Wat ook uniek is voor een dergelijke machine is de instelbare elektrische pre-infusie. Hierdoor biedt het net wat meer mogelijkheden om opzoek te gaan naar de juiste extractie!

+ Klassiek design

+ Koffiezetten en foamen tegelijk

+ Multifunctional display

+ Pre-infusie functie

+ Prijs-kwaliteit 

– Geen geïntegreerde molen 

– Minder geschikt voor beginners

– Onderhoud

De beste pistonmachine in het middensegment

In deze klasse kijken we naar de beste pistonmachines die beter geprijsd zijn dan de vorige machines, maar lang niet altijd onderdoen in prestaties. We hebben hier gekeken naar pistonmachines die tussen de € 450,- en € 1000,- kosten.

Sage the Barista Pro

Door de eerdere aankondiging geen verrassing dat ook in dit segment Sage een hele goede pistonmachine heeft. Met de Sage the Barista Pro haal je een waar topklasse pistonmachine in huis. De machine is van veel gemakken voorzien, zo is het net als de vorige pistonmachine van sage een halfautomatische espressomachine. De machine past namelijk geheel automatisch de maalgraad van de bonen aan per recept en bepaald ook de temperatuur van het water.

Door het display is het heel eenvoudig om door het menu van de machine heen te gaan en door de pompdruk van 15 bar kun je werkelijk alles met deze koffiemachine. De machine is bij uitstek geschikt voor een koffieliefhebbers. Door het duurzame materiaal waarmee de pistonmachine is ontwikkeld is het wel een zwaargewicht, het edelstaal zorgt namelijk maar liefst voor een gewicht van 9,08 kilogram. Kortom hij is niet makkelijk te verschuiven.

+ Met ingebouwde molen

+ Stevig materiaal

+ LCD beeldscherm

+ PID temperatuurregelaar

+ 15 bar pompdruk

– Zwaargewicht koffiemachine

– Lastig te verplaatsen

DeLonghi EC 9335.M

Deze machine is wat lastiger in gebruik dan de koffiemachine hierboven genoemd Sage the barista pro. De machine is naast de gebruiksvriendelijkheid wel echt hoog van kwaliteit en zeer geschikt om jouw favoriete koffiespecialiteiten mee te zetten. Wellicht niet altijd eenvoudig in gebruik, maar de instelmogelijkheden van deze pistonmachine zijn fantastisch!

De pistonmachine is voorzien van een ingebouwd bonenreservoir van 250 gram. Niet het allergrootste reservoir, maar perfect voor thuisgebruik. Helaas is het niet bepaald een kleine koffiemachine, want waar we eerder al aangaven dat de vorige koffiemachine niet licht is, weegt deze koffiemachine nog wel een stukje zwaarder. Met een gewicht van 13 kilogram is ook deze pistonmachine niet makkelijk te verplaatsen.

Pistonmachine DeLonghi EC9335.m

+ Ingebouwde koffiemolen

+ 19 bar pompdruk

+ Stevig materiaal

+ Barometer op pistonmachine

– Zwaar

– Gebruiksvriendelijkheid

– Klein waterreservoir

De beste budget pistonmachines

In dit segment worden er nogal wat pistonmachines aangeboden en ze zijn echt niet te vergelijken met de eerdere pistonmachines uit dit artikel. Maar slecht zijn de machines zeker niet. Waar de vorige machines veel uitgerust waren met ingebouwde mogelijkheden is dat minder bij deze pistonmachines. We hebben in dit segment gekeken naar pistonmachines tot € 350,- .

Smeg ECF01

Wie kent de mooie rondingen van het merk Smeg niet? Al jaren vooral bekend van de leuke gekleurde koelkasten. Maar niet alleen het maken van een koelkast kunnen ze goed, want deze goedkope koffiemachine kan echt wel een prachtige kop koffie zetten. De pistonmachine is wel eens waar niet voorzien van een ingebouwde koffiemolen, maar heeft wel een bijzonder mooie zetgroep.

Door de weinige instelmogelijkheden is deze kleine koffiemachine eenvoudig in gebruik en zet iedereen hiermee in een handomdraai een kop koffie. Met de ingebouwde stoompijp die op de machine zit kun je ook melkopschuimen. De pompdruk van deze kleine koffiemachine doet niet onder aan de grotere en duurdere pistonmachines. Zo is ook deze pistonmachine voorzien van een druk van 15 bar. De watertank van de machine heeft een capaciteit van 1 liter en past daarom perfect bij het compacte maar strakke design van Smeg! En prettig aan het compacte formaat is dat hij dus handzaam is en makkelijk is te verplaatsen.

+ Compact formaat

+ Makkelijk in gebruik

+ Leuk design   

+ Pompdruk van 15 bar

– Geen ingebouwde koffiemolen

– Weinig instelmogelijkheden

– Bouwkwaliteit

Mocht je opzoek zijn naar een koffiemolen in dezelfde uitstraling, dan is dit gelukkig geen enkel probleem. Smeg heeft er namelijk gelukkig wel over nagedacht dat dit nodig is voor het zetten van die overheerlijke kop koffie en gelukkig is de koffiemolen ook nog eens van goede kwaliteit!

DeLonghi EC 685

Vaak zijn wij wat terughoudend in ons enthousiasme als het gaat om DeLonghi, bij deze pistonmachine zijn we dat eigenlijk niet. Deze machine is goed ontwikkeld, zet een lekkere kop koffie en heeft ook nog eens een mooie uitstraling. Naast dit alles is deze machine ook echt geschikt voor huishoudens waar een barista samen leeft met een koffie leek. Deze pistonmachine is namelijk niet alleen geschikt voor vers gemalen koffie, maar heeft ook een houder waar een cup in kan! Mocht je dus even geen zin hebben om zelf de zetgroep te vullen, dat is dat geen enkel probleem.

Buiten het gemak, de productie, de uitstraling en de zetkwaliteit is de machine technisch ook helemaal in orde. Zo is de pompdruk voorzien van een maximale druk van 15 bar. Dat is gelijk aan de kleine koffiemachine hierboven.

We hebben uiteraard wel wat minpunten kunnen vinden, maar voor de prijs is deze kleine pistonmachine bijzonder goed!

+ Compact design

+ Metalen behuizing

+ Pompdruk van 15 bar

+ Ingebouwde melkopschuimer

+ Mogelijkheid tot zetten met cups

– Geen ingebouwde koffiemolen

– Geen beeldscherm

– Weinig instelmogelijkheden

Ook bij deze kleine koffiemachine hoef je niet bang te zijn over een mogelijk bijpassende koffiemolen. DeLonghi heeft namelijk in dezelfde uitstaling een molen ontwikkeld welke dus perfect in de keuken kwijt kan naast deze machine.

Pistonmachine kopen, waar moet je rekening mee houden?

Ben je van plan een pistonmachine aan te gaan schaffen, dan moet er altijd rekening gehouden worden met de mate van onderhoud. Want het ontkalken van de koffiemachine is erg belangrijk! De goedkopere of kleinere koffiemachines zijn vaak niet uitgerust met een onderhoudsmelding. Hier wordt de gebruiker dus aangesproken op zijn verantwoordelijkheid dit vaak en juist te doen. Doe dit dan ook! Dit verlengt de levensduur van uw pistonmachine weldegelijk en komt daarnaast ten goede van de kwaliteit van iedere kop koffie!

Mocht dit artikel jouw geholpen hebben met het maken van jouw keuze of heb je juist wat aanvullende vragen? Laat dit ons gerust even weten in een reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *